Menyelesaikan Isu RFI dengan Jiran anda.


BUAT & JANGAN

stresscomp.gifJangan terus mengambil tanggungjawab keatas apa-apa masalah RFI (Radio Frequency Interference – Gangguan Frekuensi Radio). Buat penerangan yang sejelasnya walaupun anda mengetahui anda adalah punca sebenar gangguan luar isyarat radio tersebut, peralatan milik jiran tersebut sepatutnya boleh menolak semua gangguan frekuensi jika ia berkualiti dan disahkan oleh SIRIM.

Jangan mengubahsuai peralatan yang menggunakan kuasa arus ulangalik terus (AC Power) yang bukan milik anda. INGAT kesilapan boleh menyebabkan bahaya kepada sesiapa yang menggunkannya dan anda mungkin akan dipersalahkan jika berlaku kesilapan atau kemalangan. Pengubahsuaian haruslah dibuat oleh orang yang layak untuk membaiki atau memperbetulkannya.

Buat pemasangan ‘Low-Pass Fillter’ pada peralatan ‘HF’ anda.

Jangan cuba membuat apa-apa pembaikian atau ubahsuai kepada perlatan milik jiran anda yang disyaki menerima gangguan dari Frekuensi Radio anda walaupun ia betul-betula rapat sert baik dengan anda, nasihat untuk beliau merujuk kepada pembekal peralatan atau pengeluar peralatan tersebut. Jika berlaku apa-apa masalah dikemudian hari hasil dari peralatan yang anda ubahsuai anda akan di persalahkan.

** Kebanyakan peralatan elektronik yang dikeluarkan pada masa sekarang telah pun mempunyai penapis frekueansi sendiri mengikut speksifikasi yang tertentu. Beza cuma yang murah dan yang mahal.

Rujukan: Laman ARRL –  General Information on Radio Frequency Interference / ElectroMagnetic Interference

Advertisements
This entry was posted in Tips & Tricks. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s